Miről írj?

Ahhoz, hogy erre választ adj, először is tudnod kell, kinek és miért írsz.

Dobd ki a felesleget

Ne írj arról, amire nincs szüksége az olvasónak. Ha feleslegesen traktálod számára érdektelen dolgokkal, elveszíted a bizalmát és a figyelmét is. Ha köteles vagy feltüntetni olyan információt, ami nem fontos az olvasó számára, akkor azt próbáld meg elrejteni. Például a jogszabályi hivatkozásokat írd lábjegyzetbe, vagy a levél hátoldalára kisebb betűvel, csak ne a főszöveget terheld velük. Így akit érdekel, el tudja olvasni, akit nem érdekel, annak meg nem kell ezen is átrágnia magát. Soha ne rejts el azonban az olvasó számára fontos információkat ilyen módon; ez már az olvasó becsapása lenne.

Ha mobilon is fogják olvasni a szöveged, különösen fontos a tömörség. A kisebb képernyő miatt egyszerre csak kevesebb látszik a szövegből. Ha valamit szeretnénk újraolvasni, akkor azt nehezebb újra megtalálni. Bonyolultabb szövegek és feladatok esetében ezért mindenképp érdemes külön mobilos változatot is írni.

Írj bele mindent, ami az olvasónak kell

Írj bele a szövegbe minden olyan információt, amire az olvasónak szüksége lehet ahhoz, hogy elérje célját. Ne kelljen megjegyeznie dolgokat, mert azzal is csökken a valószínűsége annak, hogy sikerrel jár. Kerüld a kereszthivatkozásokat (“Az 1. c) alatti személyek a 4. d) alatti esetekben…”), hiszen ezek is többletmunkára kényszerítik az olvasót.


Következő oldal >