Akadálymentesítés a weben

A webes akadálymentesítés célja, hogy a fogyatékkal élők is ugyanúgy tudják használni az internetet, mint a nem fogyatékkal élők. Ezzel kapcsolatban elsőre a tartósan fogyatékkal élőkre szoktunk gondolni, de bárki lehet ideiglenesen mozgásában, látásában, hallásában, vagy akár értelmi képességeiben akadályozott:

  • sokkal nehezebb egerezni például begipszelt kézzel, vagy ha egy gyerek lóg rajtad,
  • vezetés közben sem fogsz apró betűket olvasgatni,
  • tűző napon nem tudod könnyen elolvasni a mobilod képernyőjét,
  • nyilvános helyen, vagy korlátozott mobilnettel valószínűleg nem fogsz videót nézni,
  • fájó fejjel az egyszerűbb instrukciókat se könnyű követni.

A World Wide Web Konzorcium a fenti cél érdekében kidolgozta a Web Akadálymentesítési Útmutatót (Web Content Accessibility Guidelines, WCAG 2.0). A teljes útmutatót nem célom itt bemutatni, csak néhány, a közérthető fogalmazáshoz szorosan kapcsolódó irányelvre hívom fel a figyelmet.

Ne alakíts ki külön vakbarát/akadálymentes oldalt

A fő oldaladat kell akadálymentessé tenned, nem pedig száműznöd a fogyatékkal élő felhasználókat egy külön változatra. Miért nagyon fontos ez a szabály?

  • A külön oldalak gyakran elavult vagy elégtelen információt tartalmaznak, mert a frissítésükre már nem jut energia.
  • Mindegyik felhasználó más technológiával fogja használni az oldaladat. Használhatnak felolvasószoftvert vagy képernyőnagyító programot, de az is lehet, hogy csak a böngészőben állítják át a nagyítást. A külön “akadálymentesített” oldalak csak a felhasználók egy részének megfelelőek. Ehelyett inkább egy olyan oldalt biztosítsál, ami támogatja azt, hogy mindenki a saját szükségleteinek megfelelően használja. Erről szólnak a következő pontok.

Segíts a felhasználóknak tájékozódni az oldalon

1. Írjál érthető címeket és alcímeket, és ezeket jelöld a megfelelő html címkékkel (h1, h2, stb.).
2. A hivatkozásoknak értelmes legyen a szövege (tehát nem Tovább, Bővebben, és hasonlók).

Ha ezeket betartod, akkor már sokat segítettél annak a felhasználónak, aki felolvasószoftvert használ. Az alcímek és a hivatkozások között tud ugyanis ugrálni a szoftver, tehát a felhasználónak nem kell végighallgatnia az oldal teljes szövegét ahhoz, hogy a számára érdekes részhez jusson.

A hivatkozások értelmes megszövegezése a nem látássérültek számára is hasznos, hiszen ezek nekik is tájékozódási pontul szolgálnak. Amikor átfutod az oldalt, akkor gyakran a hivatkozásokon akad meg a szemed. Ha csak annyit olvasol ott, hogy “Tovább”, azzal nem vagy kisegítve.

Legyen jól megkülönböztethető a szöveg a háttértől

A szóképolvasásról, illetve a betűkről szóló cikkekben írok részletesen arról, hogy ez mit jelent a gyakorlatban.

Írj érthetően

Írj úgy, hogy az is megértse, aki nyolc általánost végzett. Ha ennél bonyolultabban írsz, akkor készíts egy egyszerűbb változatot, vagy valamilyen más módon segítsd a megértést. Az érthetőbb szövegek írásához javasolt módszerek gyakorlatilag megegyeznek a közérthető fogalmazás módszereivel.

Magyarázd meg a szakkifejezéseket (ha feltétlenül szükséges használnod őket), és bontsd ki a rövidítéseket is. Ezekről bővebben a szavakról szóló cikkben írok.

Biztosíts szöveges alternatívát a nem szöveges tartalomhoz

Ha van egy videó az oldaladon, akkor illeszd be a videó szövegét is. Ha képet használsz, akkor az úgynevezett alt mezőben írd le, mi látható a képen. Szántai Károly akadálymentesítési szakértő oldalán részletesen is olvashatsz arról, hogy mit írj az alt mezőbe. Ha szeretnél többet megtudni a webes akadálymentesítésről, akkor is az ő blogját ajánlom figyelmedbe.


Következő oldal >