Fogalmazz érthetően

Miről írj?

Mindig azt tartsd szem előtt, mire van szüksége az olvasódnak, mi az ő célja. Adj meg neki minden olyan információt, amire szüksége lehet ahhoz, hogy elérje a célját. Ne terheld olyan részletekkel, amik számára nem fontosak.
Bővebben arról, hogy miről írj >

Hogyan írj?

Szólítsd meg az olvasót: ne róla beszéljél (“a pályázó”), hanem hozzá (“Ön”). Magadra se harmadik személyben hivatkozz (“az XY Zrt.”), hanem “mi”-ként. Folytass az olvasóval párbeszédet, és válaszold meg a kérdéseit.
Bővebben arról, hogyan írj >

Szavak

Húzz ki minden olyan szót a szövegből, amely nem tartalmaz hasznos információt. Használd az olvasók szavait, és kerüld a szakzsargont. Fogalmazz egyértelműen, kerüld a rövidítéseket és a betűszavakat.
Bővebben a szóhasználatról >

Mondatok

Egy mondat egy témáról szóljon. Mondataid ne legyenek túl hosszúak, és szerkezetük legyen egyértelmű. Kerüld a szenvedő szerkezeteket, mert ezek alkalmazásakor nem egyértelmű, hogy ki cselekszik. Ha lehet, inkább állító, mint tagadó mondatokat írj.
Bővebben az érthető mondatokról >

Bekezdések

Egy bekezdés egy témáról szóljon, és ne legyen túl hosszú. Az első mondatból derüljön ki, hogy miről fog szólni a bekezdés. Ez alapján fogják ugyanis eldönteni az olvasóid, hogy egyáltalán elolvassák-e a bekezdést. Legyen világos logikai kapcsolat az egyes bekezdések között.
Bővebben a bekezdésekről >

Bonyolult dolgokról egyszerűen

Néhány ötlet arra, hogyan lehet bonyolult dolgokat érthetően elmagyarázni: mutasd be egy példával, használd ki a párhuzamokat, bontsd apróbb részekre, vagy hasonlítsd ismert dolgokhoz.
Bővebben arról, hogyan magyarázz el bonyolult dolgokat >


Következő oldal >