Tagold a szöveget érthető alcímekkel

Tördeld a szöveget apróbb részekre

Senki se akar egybefolyó szövegtengereket olvasni. Nem lehet őket gyorsan átfutni, és azt is nehéz követni, hogy éppen hol tartasz az olvasásban.

egy összefolyó szöveg és átdolgozott változata
Balra egy hivatalos levél “szövegtengere”, jobbra ugyanez a levél kisebb részekre tördelve, érthető címsorokkal (és átfogalmazott szöveggel). Kattintásra nagyobb lesz!

Tördeld a szöveget kisebb, de logikailag egybefüggő részekre. Ha ezzel kész vagy, akkor:

Írj érthető címet és alcímeket

A cím legyen egyértelmű és érthető. Az egyes részekhez pedig írj önmagukban értelmes alcímeket.

Miért fontos, hogy az alcímek önmagukban is értelmesek legyenek? Mert az olvasó általában csak átfutja a szöveget, és eközben az alcímeken fog megakadni a tekintete. Ezek alapján fogja eldönteni, hogy hol olvasson bele a szövegbe. Ráadásul hosszabb szövegeknél az alcímekből lesz a tartalomjegyzék.

Ha nem egy létező szöveget akarsz érthetőbbé tenni, hanem új szöveget írsz, akkor érdemes megfordítani a sorrendet: először találd ki az alcímeket (azaz a szöveg felépítését), és utána írd meg a részleteket.

Kezdd a kulcsszavakkal

Amint az F-alak mutatja, a sorok bal oldalát olvassuk el, tehát itt kell megragadnod az olvasó figyelmét. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb információt hordozó szavak (a kulcsszavak) a mondat elején kell szerepeljenek. Hasonlítsuk össze a következő két címet:

  • Robbanás történt egy dél-koreai hadihajón – süllyed
  • Véletlenül találhatták el a süllyedő dél-koreai hadihajót

A “robbanás” egy kulcsszó. A “véletlenül találhatták el” szavak egyike sem az. Sokkal nagyobb eséllyel fognak az első hivatkozásra kattintani az olvasók, mint a másodikra.

Ahogy a példából is látszik, a “kezdd a kulcsszavakkal” elv nem csak az alcímekre igaz, hanem a címekre, sőt, a bekezdésekre is.

Használd ki a párhuzamokat

Ha lehetséges, legyenek azonos szerkezetűek az alcímek. Ezek lehetnek például az olvasók kérdései:

  • Mikor szállítják ki a rendelést?
  • Mennyibe kerül a kiszállítás?
  • Hogyan mondhatom le a rendelésemet?

Próbáld meg kitalálni, hogy milyen kérdései vannak az olvasónak. Jó ötlet ezekből a kérdésekből alcímeket gyártani, hiszen ha az olvasód látja leírva a benne felmerülő kérdéseket, akkor tudja, hogy biztosan jó helyen jár.

Ha instrukciókat adsz, akkor is kihasználhatod a párhuzamokat:

  • Telepítse a programot
  • Töltse ki a nyomtatványt
  • Küldje be a nyomtatványt

Hosszabb szövegeknél írj tartalomjegyzéket

Ha pár oldalnál (képernyőnél) hosszabb szövegről van szó, írj tartalomjegyzéket. Weben ezt oldalon belüli hivatkozásokkal érheted el, ilyen van pl. minden Wikipedia-szócikknél is:

egy Wikipedia-szócikk eleje
forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Marath%C3%B3ni_csata

Ezzel is segíted az olvasót abban, hogy gyorsan megtalálja, amit keres.


Következő oldal >