Bekezdések

Írj rövid bekezdéseket

A közérthető fogalmazás egyik alapelve a tömörség, és ez a bekezdésekre is vonatkozik. Minél hosszabb egy bekezdés, annál könnyebb elveszni benne. Ha lehet, ne legyenek 5-6 sornál hosszabb bekezdéseid. Nyugodtan írhatsz 1-2 mondatos bekezdéseket is, csak ne vidd túlzásba a használatukat.

Kezdd azzal, miről fogsz írni

Az első mondatban jelöld meg a bekezdés témáját. Így világos lesz az olvasónak, miről fog szólni a bekezdés. Minden további mondatnak kapcsolódnia kell a megjelölt témához.

Az első mondaton belül is szerencsés, ha a kulcsszavakkal kezdesz. Az F-alakú olvasási minta miatt nagyobb eséllyel fogják elolvasni az első pár szót, mint a rákövetkezőket.

Egy bekezdés egy témáról szóljon

Az előző pontból következik, hogy egy bekezdés egy gondolati egység legyen. Ha menet közben elkezdesz másról írni, akkor azt kockáztatod, hogy az olvasód nem fogja megtalálni a számára fontos információt – hiszen ő az első mondat alapján döntött arról, hogy érdekli-e a bekezdés vagy sem.

Kösd össze a bekezdéseket

Ahogy a mondatokat, a bekezdéseket is össze kell kötni. Kötőszavakkal jelezd, mi a viszonya az előző bekezdéshez: folytatja a gondolatmenetet, ellentmond neki, összegzi, esetleg teljesen más irányba indul el.


Következő oldal >