Szavak

Húzz ki mindent, ami nem bír jelentéssel

Kövesd “a kevesebb több” elvét. Felesleges minden olyan szó, ami nem ad új információt. Nézzünk néhány jellemző problémát:

“Tájékoztatjuk arról, hogy…”  Akkor tájékoztass, ne csak beszélj róla. Nem mondasz semmi újat, csak húzod az időt. Hasonló szerkezetek: “Szeretnék rámutatni arra, hogy…”, “Értesítjük, hogy…”.

“Előadást tart”  Azaz előad. Az ilyet terpeszkedő kifejezésnek hívják. Ilyenkor az eredeti, kifejező igét (előad) elrejted egy főnévben, amit aztán kiegészítesz egy semmitmondó igével (tart). Külön súlyosbítja, ha a cselekvő szerkezetből eközben szenvedő lesz (megrendezésre kerül → megrendez).

“A közönség számára”  Azaz a közönségnek. Ilyenkor feleslegesen használsz névutókat, határozókat egy egyszerű rag helyett. Lásd még “a mellékhatások tekintetében → a mellékhatásokról”, “útja során → útján”.

“Kihangsúlyoz”  Azaz hangsúlyoz. Felesleges az igekötő, ha nem tesz hozzá semmit az eredeti igéhez. Lásd még beazonosít, kiexportál.

“De viszont”  Nem csak pongyola, felesleges is kétszer elmondani ugyanazt. Hasonló példák: jelenleg most, email üzenet.

“Hasznos tanulság”  Miért, van haszontalan tanulság is? Ne használj olyan jelzőket, amik nem pontosítják a jelzett főnevet.

Használd a lehető legegyszerűbb, de még pontos szavakat

A legfontosabb, hogy az olvasók szavait használd – ehhez persze tudnod kell, kinek is írsz.  Ne hívd vezetői engedélynek a jogosítványt, és az ingyenes szolgáltatás se legyen díjmentes. Ha bizonytalan vagy, hogy mi a bevett kifejezés, akkor nézd meg, melyik lehetőségre mennyi találatot ad a Google. Jó tanács: a több szóból álló kifejezéseket tedd idézőjelbe, különben pontatlan eredményt kapsz.

Kerüld a szakzsargont, tehát azokat a kifejezéseket, amiket csak a bennfentesek értenek. Televíziós tartalmak helyett írd azt, hogy tévéműsorok. Ha zsargont használsz, az azt jelzi, hogy nem az olvasó fejével gondolkodsz. Egy kivétel van: ha szakközönségnek írsz. Ők megértik a szakkifejezéseket, és hitelesebb is leszel a szemükben.

Ha kénytelen vagy szakkifejezéseket használni, akkor magyarázd meg őket. Akár ki is emelheted a magyarázatokat egy szövegdobozban az oldal szélén vagy alján. Ha nagyon hosszú a szöveged, és folyamatosan használsz benne egyes szakkifejezéseket, akkor szúrj be egy szószedetet a dokumentum elejére.

Kerüld a kliséket és a felkapott, de semmitmondó kifejezéseket. A minőségi terméket ne fémjelezze kimagasló márkanév.

Ne legyél félreérthető, figyelj a többértelmű szavakra. Ilyen például a szignifikáns: ha egy tudós azt mondja, hogy szignifikáns változást figyelt meg, az csak annyit jelent, hogy nem a véletlennek köszönhető a változás. A laikus viszont úgy értheti, hogy jelentős mértékű a változás.

Ne félj a szóismétléstől. Ugyanarra a dologra ugyanazt a szót használd, különben összezavarod az olvasókat. Ha az egyik bekezdésben még autó van, a másikban meg gépjármű, nem fogják tudni, ugyanarról beszélsz-e.

Külföldi szavak helyett használj magyarokat. Az applikáció legyen inkább alkalmazás. Kivétel ezalól, ha a külföldi szó már meghonosodott, mint a fájl vagy a tablet.

Fogalmazz konkrétan, ne elvontan. Ne a foglalkoztatási lehetőségeket bővítsd, hanem hozz létre munkahelyeket. Ha elvontan fogalmazol, könnyen gondolhatják azt, hogy nem is tudod, mit akarsz mondani.

Általános igék helyett használj egyedit. Ne csináld a műsort, hanem készítsd.

Kerüld a rövidítéseket és a betűszavakat. Ha feltétlenül szükséges használni, akkor az első megjelenéskor írd ki a teljes nevet, majd zárójelben a rövidítést: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ha ez az egy hivatal, ami előfordul a szövegben, akkor még jobb, ha ezek után így hivatkozol rá: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban: a Hivatal).


Következő oldal >