Tipográfia

Ha már van egy érthető, logikus felépítésű szöveged, akkor azt formába kell önteni. Meg kell határozni többek között, hogy milyen és mekkora betűt használsz, milyen hosszúak a sorok, vagy hogy mekkora a távolság a sorok között. Ezek összességét nevezzük tipográfiának.

Legyél következetes ebben is: minden képaláírás legyen azonos stílusú, a bekezdések között legyen ugyanakkora a sortáv stb. Weben erre való a CSS, amivel minden oldaladon egységesen tudod szabályozni ezeket a változókat.

Szóképet olvasunk

Általában nem egyenként olvassuk össze a betűket, hanem a szó alakjából, a szóképből ismerünk rá a szóra. Ezért nagyon fontos, hogy a szókép jól kivehető legyen.
Bővebben a szóképolvasásról >

Betűk

Válaszd ki a megfelelő betűtípusokat, és lehetőleg ne használj kettőnél többet. Legyen elég nagy a folyószöveg mérete, az alcímeké pedig fontosságuknak megfelelően egyre nagyobb. Bánjál óvatosan a kiemelésekkel. Legyen elegendő a kontraszt a betűk és a háttér között.
Bővebben a betűkről >

Sorok

Folyószöveget általában balra igazíts, nyomtatott anyagoknál használhatsz sorkizárást is. A weben ne húzd be a bekezdések első sorát. Egy sor hossza lehetőleg 45-90 karakter legyen. Minél hosszabbak a sorok, annál nagyobb távolság kell közöttük.
Bővebben a sorokról >


Következő oldal >