Sorok

Igazítás

Folyószöveget sose igazíts középre, vagy jobbra. Amikor olvasunk, a szöveg baloldalát követjük tekintetünkkel. Ha ez a vonal nem egyenes, azt nehéz követni, nehéz hozzá visszatérni. Ezért az alcímeket is inkább balra igazítsd, mintsem középre.

A weben nem érdemes sorkizárt szöveget sem használni, mivel:

  • nincs befolyásod arra, hogy milyen széles képernyőn nézik, és túl rövid soroknál nagyon zavaró lehet a szavak közötti fehér terület (ld. az ábrát);
  • ha pedig ennek kiküszöbölésére bekapcsolod a szóelválasztást, akkor meg a szóképolvasást nehezíted meg.

A középre igazítást csak módjával használd, a jobbra igazítást pedig tartsd fenn különleges esetekre (pl. idézetek kiemelésére).

Balra, középre és jobbra igazított, illetve sorkizárt szöveg
Balra, középre és jobbra igazított, illetve sorkizárt szöveg. A sorkizárton külön jelöltem néhány összeálló üres területet, úgynevezett folyót. Szöveg: www.lorumipse.hu

Behúzás

A bekezdéseket kétféleképpen lehet elválasztani: sor kihagyásával, vagy a bekezdés első sorának behúzásával. Ne használd a kettőt egyszerre. Weben inkább a sorkihagyást használd, mert a behúzás elrontja az F-alakú olvasást.

Sorhosszúság

A sorok ne legyenek se túl rövidek, se túl hosszúak. Rövid soroknál túl gyakran szakad meg az olvasás amiatt, mert az új sor elejére kell ugrania a szemnek. Hosszú soroknál pedig nehéz megtalálni, hogy éppen melyik sor következik. Az ideális sorhosszúság 45 és 90 karakter között van. Ha egynél több oszlopod van, akkor inkább rövidebbek legyenek a soraid (ezen a határon belül).

Sortávolság

A sorok ne legyenek se túl közel, se túl távol egymástól – csak pont olyan távolságra, hogy kényelmesen tudd őket követni a szemeddel. Az ideális sortávolság a betű méretének kb. 120-150 százaléka, tehát egy 12 pontos betűnél 14-18 pont.

A sorok közti távolság függ a sorok hosszától is. Minél hosszabbak a sorok, annál nagyobb távolságot kell tartani köztük, hogy a szem könnyebben visszataláljon a következő sor elejére.

Ha sans-serif (talp nélküli) betűt használsz, akkor érdemes nagyobb sortávolságot tartani, mint serif (talpas) betűk használatakor. Utóbbi esetben a betűk talpai összeállnak egy vízszintes vonallá, és így jobban vezetik a szemet végig a soron.


Következő oldal >