Hogyan olvasunk (a weben)?

A legtöbb szöveget csak átfutjuk. Azaz nem olvassuk el az utolsó betűig, csak azt keressük, hogy van-e benne számunkra fontos információ. Ha találunk ilyet, akkor pedig azt a részt elolvassuk. Ez az olvasási mód egyértelműen megfigyelhető a webes böngészésnél, de egyre inkább érvényes a nyomtatott szövegekre is. Hogy is néz ki ez a gyakorlatban?

szemkövetős vizsgálat térképe, F-alakot mutat
forrás: www.nngroup.com

A fenti ábra egy úgynevezett hőtérkép, amely a felhasználó szemmozgását szemlélteti. Ahol a legtöbbet időzött a tekintete, azok a részek pirosak. Ahol kevesebbet, azok sárgák, ahova pedig alig nézett, azok kékek.

Látszik, hogy az oldal címét és első bekezdését elolvasta, majd a szöveg bal oldalát futotta végig, a számára fontos információt keresve. Ahol valami érdekeset talált, ott beleolvasott a szövegbe. A piros foltok elhelyezkedése egy F betűre emlékeztet, ezért F-alakként szoktak hivatkozni erre az olvasási mintázatra.

Vannak viszont olyanok, akik nem tudnak átfutni egy szöveget, hanem apránként, betűről betűre olvasnak. Lehet, hogy sose tanultak meg jól olvasni, vagy lehetnek akár diszlexiások. Ezért ha vannak olvasási nehézségekkel küzdő olvasóid, akkor különösen fontos, hogy rövid szöveget írj.


Következő oldal >